KHATAM AL-QURAN PERINGKAT INSTITUT KURSUS ASAS PEMANDU SIRI 91/21 DAN KURSUS ASAS MATERIEL SIRI 188/21

INTEPATI MAJLIS KHATAM AL QURAN PERINGKAT INSTITUT 2 INTEPATI MAJLIS KHATAM AL QURAN PERINGKAT INSTITUT 3 INTEPATI MAJLIS KHATAM AL QURAN PERINGKAT INSTITUT 6

 

KINRARA, 27 Ogos 2021 – Pegawai Memerintah INSMAT, Lt Kol Omar Zai bin Abas TUDM telah menyempurnakan Khatam Al-Quran Peringkat Institut terdiri daripada Kursus Asas Pemandu Siri 91/21 dan Kursus Asas Materiel Siri 188/21 di Surau Al-Hijriah, INSMAT TUDM Kinrara.

Khatam Al-Quran ini disertai oleh semua penuntut dengan membacakan surah secara beramai-ramai sebelum disudahi dengan doa yang dipimpin oleh pelatih kursus. Pegawai Memerintah dalam ucapanya berkata majlis seperti ini mestilah diteruskan kepada semua peringkat Pegawai dan anggota agar celik Al-Quran dan berupaya menghayati isi kandungan kitab suci serta menjadikan Al-Quran dan hadis sebagai pegangan dalam kehidupan seharian.

Antara objektif majlis ialah untuk menggalakkan pelatih membaca Al-Quran, seterusya menjadikan budaya membaca Al-Quran ini sebagai aktiviti dalam kehidupan seharian dan mudah-mudahan Al-Quran menjadi Syafa’at kepada semua.