LAWATAN KERJA PANGLIMA TENTERA UDARA KE SKUADRON 323 BUKIT LUNCHU

1 2 3
4 5 6

 

BUKIT LUNCHU, 16 FEB 22 – Panglima Tentera Udara, Jen Tan Sri Ackbal bin Hj Abdul Samad TUDM hari ini telah meneruskan lawatan kerja ke Skuadron 323 Bukit Lunchu. Turut serta mengiringi semasa lawatan kerja ini ialah isteri Panglima Tentera Udara, Puan Sri Norainy binti Shahar Alam selaku Pengerusi Jemaah Tertinggi BAKAT Udara (JTBU) yang membuat lawatan ke atas BAKAT Udara.

Lawatan kerja Panglima Tentera Udara adalah bagi melihat sendiri tahap kesiagaan aset TUDM dalam memantau dan melaksanakan peranan utama dalam mempertahankan kedaulatan ruang udara negara. Ketibaan Panglima Tentera Udara bersama delegasi telah disambut oleh Pegawai Memerintah Skuadron 323, Mej Mohd Dzul Helmy bin Mahat TUDM dan pegawai-pegawai Skuadron. Lawatan Panglima Tentera Udara telah dimulakan dengan menandatangani buku lawatan rasmi seterusnya mendengar taklimat pengoperasian Skuadron yang disampaikan oleh Pegawai Memerintah Skuadron. Di dalam program lawatan ini juga, Panglima Tentera Udara turut menyaksikan penyerahan buku kontrak Generator Set (Genset) 450 KVA daripada pihak Jabatan Kerja Raya (JKR) kepada pihak Skuadron 323. Genset ini berfungsi membekalkan elektrik sokongan sekiranya bekalan elektrik utama terputus. Ianya penting bagi menjamin kesiagaan Skuadron 323 sentiasa berada di tahap yang terbaik.

7 8 9
11 12 13

 

Panglima Tentera Udara sebagai pucuk pimpinan tertinggi TUDM menjadikan program bertemu muka bersama warga TUDM sebagai antara agenda lawatan kerja beliau. Beliau menyantuni dan meluangkan masa berjumpa dan beramah mesra bersama warga Skuadron 323. Di sesi perjumpaan ini, Panglima Tentera Udara mengucapkan terima kasih kepada semua warga Skuadron 323 yang sentiasa melaksanakan tugas dan tanggungjawab dengan penuh dedikasi. Beliau juga turut berpuashati dengan kejayaan penambahbaikan dan penyelengaraan radar yang dilaksanakan oleh Skuadron 323 demi memantau ruang udara negara dan menjaga kedaulatan ruang udara.Beliau turut mengingatkan kepada semua warga Skuadron 323 agar terus melaksanakan tanggungjawab dan amanah yang diberikan dengan penuh komitmen dan sentiasa bekerjasama diantara satu sama lain agar TUDM sentiasa menjadi sebuah organisasi yang mampan.

Dalam masa yang sama, Pengerusi JTBU, Puan Sri Norainy binti Shahar Alam turut meluangkan masa untuk bersua dengan semua ahli BAKAT Udara Skuadron 323. Mengutamakan aspek kebajikan ahli dan keluarga, Puan Sri Norainy telah menyampaikan sumbangan kebajikan kepada seorang ahli BAKAT Udara yang telah dijangkiti COVID-19 dan seorang ahli BAKAT Udara yang mempunyai anak yang mengidap penyakit kronik. Beliau juga turut mengucapkan terima kasih kepada semua ahli yang sentiasa memberikan komitmen dan tanggungjawab terhadap organisasi BAKAT Udara. Beliau juga mengingatkan sentiasa mengekalkan persahabatan di antara ahli BAKAT Udara dan hubungan seperti sebuah keluarga agar BAKAT Udara dapat menjalankan tugas utama penubuhannya iaitu berteraskan kebajikan.

Turut mengiringi Panglima Tentera Udara di lawatan kerja ini adalah Panglima Wilayah Udara 1, Mej Jen Dato’ Zahani bin Hj Zainal Abidin TUDM; Mej Jen Dato’ Ir Razip bin A. Samad TUDM; Ketua Staf MPPLU, Brig Jen Abdul Halim bin Othman TUDM; serta pegawai-pegawai kanan TUDM yang turut disertai isteri bagi lawatan BAKAT Udara.

#TenteraUdaraDirajaMalaysia
#SentiasaDiAngkasaRaya