MAJLIS REUNION, PERASMIAN MONUMEN DAN PERLETAKAN PLAKA OLD PUTERA INTAKE 78

1 2 3
4 5

 

KUALA LUMPUR, 9 Januari 2021 - Panglima Tentera Udara, Jen Tan Sri Ackbal bin Hj Abdul Samad TUDM hari ini telah menghadiri Majlis Reunion Old Putera (OP) Intake 78 yang diadakan di Maktab Tentera Diraja (MTD), Kem Perdana Sungai Besi.

Majlis ini menghimpunkan OP Intake 78 dan berjaya mempertemukan seramai 70 orang ahlinya. Di antaranya termasuklah Panglima Angkatan Tentera, Jen Tan Sri Dato' Sri Hj Affendi bin Buang TUDM yang diberikan penghormatan bagi Perletakan Plaka OP Intake 78 di tapak Memorial Park, MTD. Turut bersama di majlis bersejarah ini ialah Panglima Tentera Darat , Jen Tan Sri Datuk Zamrose bin Mohd Zain serta para pegawai kanan ATM yang masih dan telah menamatkan perkhidmatan serta Komandan MTD, Brigedier Jeneral Dato’ Mohd Shaifuddin bin Mohd Shariff TUDM, selaku Pengerusi Penganjur.

MTD atau Royal Military College (RMC) adalah suatu nama yang gah, telah ditubuhkan pada 3 Julai 1952 bertempat di Port Dickson, Negeri Sembilan. MTD merupakan satu-satunya Sekolah Berasrama Penuh yang melaksanakan ciri ketenteraan yang tunggal. Ia mempunyai prestij tersendiri, merupakan kombinasi sekolah menengah tentera dan juga pusat latihan pegawai tentera. Ia juga memiliki keunikan teristimewa kerana merupakan satu-satunya sekolah di Malaysia yang memiliki gelaran 'Diraja' dan telah melahirkan ramai pemimpin-pemimpin yang hebat dan mahsyur.

Di majlis ini meninggalkan kenangan yang tersendiri sebagai monumen bersejarah apabila nama dan "call sign" Panglima Angkatan Tentera, Jen Tan Sri Dato' Sri Hj Affendi bin Buang TUDM atau "Apai" dan Panglima Tentera Udara, Jen Tan Sri Ackbal bin Hj Abdul Samad TUDM atau "Krueger" yang juga merupakan ahli OP Intake 78, telah merasmikan monumen A4 SKYHAWK manakala Panglima Tentera Darat, Jen Tan Sri Datuk Zamrose bin Mohd Zain telah merasmikan monumen SIBMAS (AFSV) - 90.

Panglima Angkatan Tentera, di dalam ucapannya telah menzahirkan ucapan penghargaan dan terima kasih kepada pihak penganjur kerana telah berjaya mengumpulkan ahli OP Intake 78. Dalam kesempatan yang sama, beliau turut memberikan nasihat dan kata-kata semangat kepada para Putera MTD, agar sentiasa menjaga disiplin dan etika, sentiasa berusaha untuk berjaya dalam akademik serta sentiasa fokus dalam apa jua yang dilaksanakan di sepanjang sesi pengajian mereka di MTD.

Majlis khas ini kemudiannya dimeriahkan dengan Pertunjukan War Dance oleh seramai 242 Putera MTD Tingkatan 5 Tahun 2021 dan turut diimbau dengan nostalgia ketika di dalam latihan dahulu.