PERASMIAN BANGUNAN BAHARU MES WIRA ANGKASA

1 2 3
4 5 6
7 8 10
11

 

SUBANG, 20 Dis 21 – Mes Wira Angkasa (MWA) hari ini mencatatkan sejarahnya tersendiri apabila bangunan baharu Mes Wira Angkasa yang siap dibina telah dirasmikan oleh Panglima Tentera Udara, Jen Tan Sri Ackbal bin Hj Abdul Samad TUDM di Pangkalan Udara Subang.

Mes Wira Angkasa yang sebelum ini beroperasi di Pangkalan Udara Kuala Lumpur sejak 8 April 1994 berfungsi sebagai mes utama bagi semua Pegawai TUDM. Bangunan Mes Wira Angkasa ini kemudiannya diputuskan untuk ditempatkan di lokasi baharu di Pangkalan Udara Subang dan telah memulakan operasinya secara minimum bermula 1 April 2021.

Bangunan MWA yang baharu beroperasi ini mempunyai 58 buah bilik penginapan, tiga (3) buah bilik seminar dan satu bilik mesyuarat. Selain itu, ianya turut dilengkapi dengan kemudahan surau, kolam renang, gimnasium, convenience room, rooftop lounge dan bilik dobi. Bangunan MWA ini akan memulakan operasi bagi tujuan pelaksanaan seminar dan bengkel pada 1 Januari 2022.

Sebagai simbolik perasmian, Panglima Tentera Udara telah melaksanakan pemotongan riben dan menandatangani plakat perasmian sebelum dibawa melihat bilik-bilik serta fasiliti yang terdapat di bangunan MWA. Lawatan beliau telah diiringi oleh Yang Dipertua MWA, Brig Jen Dato’ Hj Mohd Suhaimi bin Hj Sahri TUDM dan Timbalan Yang Dipertua MWA, Brig Jen Omar bin Hj Dawami TUDM.

Turut hadir di perasmian ini ialah Timbalan Panglima Tentera Udara, Lt Je Dato' Sri Mohd Asghar Khan bin Goriman Khan TUDM; Panglima Operasi Udara, Lt Jen Dato' Indera Hj Mohamad Salleh bin Hj Osman TUDM; Panglima Bantuan Udara, Lt Jen Dato' Indera Muhamad Norazlan bin Aris TUDM; Panglima Pendidikan dan Latihan Udara, Mej Jen Dato' Mohd Shahada bin Ismail TUDM; *Panglima Wilayah Udara 2, Mej Jen Dato’ Shamsudin bin Kassim TUDM serta Pegawai-pegawai Kanan TUDM.