PERBARISAN PERSARAAN MEJ JEN DATO’ AHMAD BIN ABD RAHMAN TUDM

ZEN 2150 ZEN 2153 ZEN 2165
ZEN 2172 ZEN 2174 ZEN 2180
ZEN 2215 ZEN 2225 ZEN 2227

 

IPOH, 19 Mei 2022 - Mej Jen Dato' Ahmad bin Abd Rahman TUDM hari ini telah diberi-kan penghormatan di dalam Perbarisan Persaraan dan diiringi bersama isteri, Datin Azizah binti Hussin bertempat di Padang Kawad, Akademi Tentera Udara (ATU). Acara Perbarisan ini disaksikan oleh Timbalan Panglima Tentera Udara, Lt Jen Dato’ Indera Hj Mohammad Salleh bin Hj Osman TUDM yang turut menerima tabik hormat dan diringi isteri, Datin Indera Dr. Hjh Sorayah binti Sidek.

Sebaik ketibaan, beliau telah menerima tabik hormat dan memeriksa perbarisan yang terdiri daripada 12 pegawai dan 195 anggota Lain-lain Pangkat yang diketuai oleh Mej Mohd Hafidz Shamsir bin Md Nasir TUDM; Ajutan Perbarisan, Kapt Abu Huzaifah bin Mohamad TUDM dan Pegawai Waren Perbarisan ialah PW U II Azmil Fazli bin Rahim Omar serta diiringi oleh Pancaragam Gabungan Akademi Tentera Udara, Ipoh dan Kolej Tentera Udara, Alor Setar di bawah pimpinan Kapt Sabri bin Hamil TUDM.

ZEN 2234 ZEN 2270 ZEN 2283
ZEN 2320 ZEN 2354 ZEN 2374
ZEN 2411 ZEN 2445 ZEN 2455

 

Acara perbarisan ini diadakan sebagai satu penghormatan TUDM khusus kepada beliau yang akan bersara dari perkhidmatan setelah menabur bakti selama 42 tahun di dalam perkhidmatan TUDM khususnya dan ATM amnya. Jawatan terakhir beliau sebelum bersara adalah Timbalan Asisten Ketua Staf Perkhidmatan Anggota (TAKS PA), Markas ATM.

Ketika menitipkan ucapan di acara yang meninggalkan kenangan tersendiri buat beliau, isteri dan keluarga, beliau telah menzahirkan ucapan terima kasih dan penghargaan kepada Panglima Tentera Udara, Jen Dato’ Sri Mohd Asghar Khan bin Goriman Khan TUDM serta isteri, Datin Sri Bibi Nasratjahan binti Gulab Khan dan barisan pimpinan tertinggi TUDM atas segala sokongan yang diberikan kepada beliau dan isteri di sepanjang perkhidmatan. Ucapan terima kasih yang tidak terhingga turut dipanjangkan kepada Sekretariat dan anggota perbarisan serta pancaragam yang telah menjayakan perbarisan khas buat beliau. Tidak terkecuali ucapan terima kasih kepada Komandan ATU, Kol Junairi bin Baharom TUDM dan isteri serta kepada seluruh warga ATU selaku tuan rumah iaitu lokasi yang meninggalkan nostalgia manis sewaktu beliau memegang jawatan sebagai Komandan ATU suatu masa dahulu.

Beliau yang merupakan mantan AKS Tadbir turut berharap agar seluruh warga TUDM khususnya Cawangan Tadbir sentiasa melaksanakan prestasi yang bermutu dan cemerlang, bekerja dalam satu pasukan, mempamerkan disiplin yang tinggi serta mengamalkan nilai-nilai teras TUDM dalam melaksanakan tugas dan tanggungjawab yang diamanahkan. Beliau menegaskan keyakinannya sekiranya seluruh warga TUDM mematuhi arahan dan peraturan, bekerja dengan mengutamakan kecemerlangan, mempunyai nilai integriti yang tinggi dan tidak terlibat dengan isu disiplin, maka seluruh warga TUDM akan cemerlang dalam kerjaya masing-masing.

Di akhir ucapan, beliau mendoakan barisan kepimpinan TUDM agar terus diberi kekuatan untuk membawa TUDM ke arah kuasa udara berspektrum penuh dalam men-jaga ruang angkasa negara demi mengekalkan kedaulatan negara tercinta ini. Beliau juga mendoakan agar seluruh warga TUDM dilimpahkan rahmat, kesihatan yang baik dan kehidupan yang bahagia disamping keluarga tersayang.

Sebagai acara simbolik penghargaan TUDM kepada beliau, Mej Jen Dato' Ahmad bin Abd Rahman TUDM dan isteri telah diiring beredar meninggalkan lokasi dalam acara 'send off' menggunakan kenderaan istiadat oleh para pegawai dan anggota TUDM yang terlibat dalam perbarisan ini.

Turut hadir di perbarisan ini ialah Asisten Ketua Staf Material, Mej Jen Dato’ Zainal bin Abdul Manaf TUDM dan isteri, Datin Nooraini bte Abdul Mutalib; Ketua Pengarah Sekretariat, Mej Jen Dato’ Hanafiah bin Hj Abdul Manaf TUDM; Timbalan Asisten Ketua Staf Perkhidmatan Anggota, Brig Jen Hj Ahmad bin Yusof TUDM dan isteri, Puan Hjh Radziah binti Ismail; Asisten Ketua Staf Tadbir, Brig Jen Hj Baharudin bin Hj Abu Hassan TUDM dan isteri, Puan Mazilawati binti Musa serta Inspektor Jeneral TUDM, Brig Jen Mohd Kahar bin Mohd Kassim TUDM dan isteri, Puan Rosyatimah binti Ahmad, pegawai kanan TLDM dan TUDM ketika sama berkhidmat, pegawai dan anggota TUDM khususnya Cawangan Tadbir serta kakitangan awam.

Seluruh warga TUDM mengucapkan terima kasih di atas segala khidmat bakti yang telah dicurahkan kepada perkhidmatan serta selamat bersara dan selamat maju jaya kepada Mej Jen Dato' Ahmad bin Abd Rahman TUDM serta isteri. Semoga segala jasa yang dicurahkan kepada negara menjadi ibadah dan dikurniakan dengan ganjaran pahala dan kesejahteraan oleh Allah SWT di dalam meneruskan kehidupan selepas bersara.

#SentiasaDiAngkasaRaya
#WargaUdara