PANGKALAN UDARA KUCHING

pu kuching

Pangkalan Udara Kuching

          Pangkalan Tentera Udara di Kuching mula beroperasi di dalam tahun 1964 dengan dianggotai oleh Pasukan Tentera Udara Diraja (RAF) British apabila Konfrontasi di antara Negara kita, Malaysia dengan Indonesia bermula.

Walau bagaimanapun bagi membantu tugas-tugas yang dijalankan oleh pihak RAF itu, TUDM telah menempatkan elemennya di Pangkalan Udara Kuching ini dalam bentuk satu detasmen kecil yang mengandungi sebuah pesawat Twin Pioneer dan 4 buah pesawat Allouette III bersama-sama 20 anggotanya pada bulan Ogos 1966.  Kumpulan tersebut telah menumpang dan menggunakan alat-alat kepunyaan RAF British di Pangkalan tersebut serta menjalankan tugas-tugas mereka dengan berganding bahu di antara satu dengan yang lain.

          Semenjak tarikh itu, anggota-anggota TUDM yang ditempatkan untuk membantu menjalankan tugas-tugas di Pangkalan Kuching ini telah semakin bertambah.  Perbincangan Bangkok pada Jun 1966 telah menamatkan era Konfrontasi, pasukan tentera British mula mengundurkan secara berperingkat termasuk pasukan helikopternya.  Bagi mengisi kekosongan ini, detasmen helikopter telah ditubuhkan di Sarawak. Walaupun Konfrontasi telah tamat, peningkatan aktiviti komunis dan keperluan bantuan udara ke kawasan terpencil menyebabkan keperluan skuadron helikopter menjadi kritikal. Di dalam tahun 1967 apabila pihak Kerajaan British sepenuhnya mengundurkan tentera mereka dari Malaysia, TUDM terpaksa memikul sendiri beban dan tugas-tugas yang diperlukan di Pangkalan Kuching ini.  Oleh yang demikian, pada 1 Jul 1967 dengan rasminya diisytiharkan penubuhan Pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia Kuching dengan dianggotai seramai 42 orang yang diketuai oleh seorang pegawai berpangkat Squadron Leader (Mejar (Udara).

          Dengan tertubuhnya Pangkalan TUDM Kuching ini maka pihak RAF British pun mula menyerahkan Pangkalan tersebut kepada TUDM pada awal Nov 1967.  Pada 1 Dis 1967 satu istiadat diadakan di mana Wing Commander Burleigh AFC RAF telah menyerahkan Pangkalan Kuching ini dengan rasminya kepada Sqn Ldr Arthur Cheah yang kemudiannya menjadi Pegawai Memerintah TUDM Kuching yang pertama.  Pada 15 Mei 1968, pemerintahan di Pangkalan ini telah bertukar tangan apabila Sqn Ldr Mohamad bin Ngah Said mengambil alih tugas sebagai Pegawai Memerintah yang baru.  Semasa pemerintahan beliau, Pangkalan ini terus berkembang dan pada bulan Julai 1968 satu perjawatan baru telah diluluskan oleh Kerajaan iaitu penubuhan No 7 Skuadron (Skn) di pangkalan ini dengan mempunyai sebanyak 5 buah pesawat Nuri jenis Sikorsky yang baru dibeli dari Amerika Syarikat.  Skn ini berfungsi memberi bantuan pengangkutan udara kepada pasukan keselamatan dalam menangani operasi menentang kegiatan komunis dan membantu negara dalam kegiatan pembangunan Sabah dan Sarawak seperti projek Melugu Land Development Scheme, Limbang District Development dan banyak lagi lain-lain projek.  Kekuatan anggota juga turut bertambah di mana pada masa itu jumlah keanggotaan di Pangkalan TUDM Kuching seramai 22 pegawai dan 246 orang ahli udara.

          Pemerintahan di pangkalan ini sekali lagi bertukar tangan apabila pada 28 Oktober 1969, Sqn Ldr Ahmad Merican pula dilantik dan memegang jawatan sebagai Pegawai Memerintah yang baru.  Seterusnya apabila Pegawai Memerintah bagi Pangkalan TUDM Kuching ini dinaikkan pangkat Wing Cmdr (Lt Kol (U)) maka beberapa pertukaran pemerintahan telah berlaku lagi.  Di antaranya ialah pada 1 Jun 1970 Wing Cmdr Lawrence Phong telah menjadi Pegawai Memerintah yang baru, dan kemudiannya pada 12 Nov 1971 Wing Cmdr M.A. Theseira pula dilantik sebagai Pegawai Memerintah menggantikan Wing Cmdr Lawrence Phong.

          Di dalam tahun 1972, TUDM Kuching ini terus berkembang lagi dan jumlah anggota kian bertambah kepada 380 orang dan pesawat Nuri juga bertambah menjadi 7 buah.  Dalam tahun ini juga pemerintahan di Pangkalan ini sekali lagi bertukar tangan apabila Wing Cmdr Fauzi Hussain mengambil alih tugas sebagai Pegawai Memerintah pada  2 Dis 1972.  Dalam tahun ini, TUDM Kuching telah terlibat dengan pembinaan satelit di Gunung Kinabalu dan memberi bantuan dalam misi penghantaran makanan ke Ranau, Keningau, Tenom dan kawasan-kawasan pendalaman yang lain bagi menangani kebuluran semasa bencana kemarau panjang pada tahun 1973.  Pada 1 Ogos 1974 sekali lagi Lt Kol (U) Ahmad Merican dilantik sebagai Pegawai Memerintah buat kali yang ke-dua dan beliau telah bertugas di pangkalan ini sehingga 30 Jun 1977.  Semasa pemerintahan beliau, pada tahun 1975, kekuatan No 7 Skn telah ditambah dengan empat pesawat Allouette III.  Penambahan ini telah memantapkan lagi kemampuan skuadron untuk mendokong dan menjadi tulang belakang kesinambungan pengangkutan udara di kawasan yang terpencil di Malaysia Timur.

           Di dalam tahun 1976, pangkalan ini telah maju setapak lagi apabila No 7 Skn telah digabungkan dengan Detasmen No 5 Skn dan menjadi sebuah Skn Komposit.  Dengan tertubuhnya Skn Komposit ini maka TUDM Kuching ini mempunyai sebanyak 7 buah pesawat Nuri dan 4 buah pesawat Allouette III bagi menjalankan tugas-tugas yang kian bertambah di rantau ini.  Pada bulan Jun 1978, No 7 Skn telah terlibat dalam ekspedisi Mulu untuk ‘Royal Geographical Society’ membuat kajian saintifik bagi penerokaan baru dalam era sains terkini. Mulai 1 Jul 1977, Lt Kol (U) J. Lim Way Ann telah mengambil alih jawatan Pegawai Memerintah. Pada tahun berikutnya iaitu pada 15 Jul 1978, pesawat Nuri dari No  7 Skn yang sedang dalam tugas rondaan, telah menjumpai kem pasukan Komunis yang besar terletak jauh terpencil di kawasan Ulu Julau dan melaporkan maklumat tersebut kepada pasukan Tentera Darat yang berjaya bertindak memusnahkannya. Sehingga tahun 1979, TUDM Kuching mempunyai pesawat-pesawat berjumlah 10 Nuri dan 6 Allouette III, dan bilangan anggota juga turut bertambah menjadi 480 orang iaitu termasuk anggota tumpangan seperti Pasukan Pertahanan Tempatan dan Polis Keselamatan Khas.

              Semenjak itu beberapa perubahan pemerintahan telah berlaku iaitu pada Jan   1980, Lt Kol (U) Naga Ampalam dilantik sebagai Pegawai Memerintah, diikuti oleh Lt Kol (U) Kong Koh Sing pada Jun 1982, Lt Kol (U) Agil bin Musa pada Jan 1984, Lt Kol (U) Othman bin Hj Sulan pada Dis 1985, Lt Kol Mustafa bin Zakaria TUDM pada Jan 1989, Lt Kol Jamaluddin bin Tajuddin TUDM pada Sep 1990, Lt Kol Stephen Ngiau Tai Kong TUDM pada Feb 1993 dan Lt Kol Ahmad Repi bin Bunyamin TUDM pada Sep 1993.  Daripada sebuah skuadron utiliti, No 7 Skn telah diberi tanggungjawab menjadi Skuadron Mencari dan Menyelamat (SAR) di Malaysia Timur.  Pada 25 Mac 1994, No 7 Skn telah mengharumkan nama Malaysia di atas kejayaan dalam tugas mencari dan menyelamat 5 anggota Komando British yang hilang di Gunung Kinabalu sehingga dianugerah “The Grand Master’s Commendation” yang disampaikan oleh Queen Elizabeth di London.  Seterusnya, pada Jun 1994, Lt Kol Abd Rahman bin Hassan TUDM telah mengambil alih jawatan Pegawai Memerintah.  Setelah hampir 20 tahun mengharung ranjau dan duri di Sarawak, Pesawat Allouette III telah dikeluarkan dari No 7 Skn pada tahun 1995.  Pada Feb 1996, jawatan Pegawai Memerintah telah diambil alih oleh Lt Kol Jamal bin Abu Bakar TUDM.

           Pada 14 Apr 1996, No 1 Skn telah berpindah dari TUDM Labuan ke TUDM Kuching dengan pesawat Caribou DH4 bagi menyokokng operasi ATM di Zon Sabah dan Sarawak.  Pesawat Caribou tidak beroperasi lama di TUDM Kuching di mana perkhidmatan telah ditamatkan disebabkan kesukaran untuk mendapatkan alat ganti pesawat ditambah pula dengan kekerapan kemalangan yang melibatkan pesawat ini di mana kali terakhir kemalangan pesawat ini berlaku pada bulan Mei 1998 di mana pesawat Caribou yang sedang berlepas dari landasan telah terhempas melanggar tembok rumah berdekatan mengorbankan seramai 5 anak kapal. Apabila perjawatan baru diluluskan pada tahun 2000, perjawatan sedia ada telah bertambah berjumlah 511 anggota. Nama TUDM Kuching telah diubah kepada Pangkalan Udara Kuching (PU Kuching) setelah TUDM menukar semua nama pangkalan-pangkalannya. Di samping itu, perkembangan sistem pertahanan udara telah mengenalpasti betapa pentingnya mewujudkan satu unitnya di kawasan Sarawak bagi mengawal ruang angkasanya daripada ancaman pihak luar. TUDM telah mewujudkan Skn 331 berpangkalan di PU Kuching dengan menghantar anggota detasmen seramai 54 anggota bersama-sama dengan radar jenis Alenia buatan Itali beroperasi mengawal ruang angkasa di negeri Sarawak.

           Pemerintahan pangkalan terus bertukar kepada Lt Kol Sabri bin Adam TUDM pada Feb 2001, Lt Kol Johar Razali bin Hj Ahmad TUDM pada Jan 2003, Lt Kol Mohd Shabre bin Hj Hussein TUDM pada Jul 2005.  Dengan penubuhan No 21 Skn pada awal tahun 1999, Kerajaan telah bersetuju membeli 3 buah pesawat CN235 bagi menggantikan pesawat Caribou yang beroperasi di PU Subang.  Apabila penambahan 3 buah pesawat CN235 dibeli menjadikan jumlah 6 pesawat pada tahun 2005, No 21 Skn telah beroperasi di pangkalan ini  sebagai unit Detasmen 21 Skn kerana tugas pesawat ini juga diperlukan di Malaysia Timur, namun hanya sebuah pesawat sahaja ditempatkan di sini.  Pada tahun 2006, Kerajaan Malaysia telah berkerjasama dengan Syarikat SAPURA Defence Sdn Bhd untuk memperoleh sebuah bangunan Simulator Penerbangan bagi pesawat CN235.  Ianya telah beroperasi pada bulan Mei 2006 dan bertanggungjawab dalam mengendalikan latihan simulator juruterbang dan merupakan aset amat penting kepada TUDM di mana sebelum ini dilaksanakan di Surabaya, Indonesia. Pada 13 Mac 2006, penubuhan perjawatan penyusunan semula Struktur Organisasi No 1 Skn diluluskan. Semenjak itu, No 21 Skn kembali dikenali sebagai No 1 Skn dengan pesawat CN235 beroperasi di pangkalan ini  yang diberi penugasan sebagai unit Pengangkutan Udara Jarak Sederhana dan pesawat VIP. Dengan kemasukan semula No 1 Skn kepada organisasi PU Kuching, perjawatan No 1 Skn yang telah diluluskan pada tahun 2006 berjumlah 214 anggota telah mengubah jumlah perjawatan pegangan PU Kuching kepada 725 anggota.

               Seterusnya jawatan Komander Pangkalan diambil alih oleh Lt Kol Suhaimi bin Abdul Kadir TUDM pada Feb 2008.  Pada tahun ini, Kerajaan telah meluluskan pembinaan projek insfrastruktur unit yang baru Skn 331 di Daerah Kota Samarahan dan tapak radar baru dikenali sebagai GM 403 buatan Peranchis berlokasi di atas puncak Gunung Ngili, di Daerah Simunjan, yang dijangka siap dan beroperasi sepenuhnya pada tahun 2016. Seterusnya pada Jan 2010, tampuk pemerintahan telah diambil alih oleh Lt Kol Suhaimi bin Hussain TUDM.  Struktur pemerintahan turut bertukar di mana ianya telah diletak di bawah naungan Markas 2 Divisyen Udara berlokasi di Bukit Kubong, Labuan di mana sebelum ini dikenali sebagai 4 Divisyen Udara. Pada tahun 2011, jawatan Komander PU Kuching telah dinaikkan ke pangkat Kolonel TUDM.  Pada Sep 2011, Radar GM 403 dari Peranchis telah ditempatkan di lokasi tapak radar sementara di Kota Samarahan sehingga tapak radar di Gunung Ngili siap sepenuhnya. Ketika ini terdapat 8 buah Skn/Cwg di pangkalan ini yang terdiri dari No 1 Skn, No 7 Skn, Cawang Operasi, Cawang Kejuruteraan, Cawang Materiel, Cawang Tadbir dan Skn 105 Provos serta Tim Pendahuluan Skn 331. Kini Pangkalan Udara Kuching diperintah oleh Kol Jumali bin Salamat TUDM mulai bulan Okt 2011. Perjawatan PU Kuching turut mengalami perubahan pada tahun 2011 menjadi jumlah 754 anggota.

MOTO

‘Bergulai Kitai Bekaraja’

Memberi maksud kerjasama dan perpaduan semua anggota melaksanakan tugas yang dipertanggungjawabkan dalam memastikan misi Pangkalan khasnya serta misi TUDM tercapai. Semangat perpaduan, kerjasama, kemakmuran dan keharmonian di antara semua anggota menjadi nadi utama dalam memastikan kejayaan Pangkalan Udara Kuching dalam melaksanakan semua tugas yang diamanahkan.

 

VISI

Menjadikan Pangkalan Udara Kuching Sebagai Sebuah Pangkalan Yang Kredibel dan Menjadi Contoh Kepada Semua Pangkalan TUDM

 

MISI

Menjadikan Pangkalan Udara Kuching Berwibawa Serta Berkemampuan Sebagai Pangkalan Hadapan Dengan Bantuan Perkhidmatan Yang Efektif dan Efisien.

 

SEJARAH PEMBINAAN

       Apabila TUDM Kuching ini mula-mula ditubuhkan, ianya berada di dalam keadaan serba kekurangan dan anggota-anggota terpaksa bekerja dan tinggal di dalam bangunan sementara yang diperbuat daripada papan dan beratap nipah saja.  Tetapi semenjak itu beberapa perubahan telah berlaku dan Pangkalan ini telah dimajukan melalui tiga peringkat pembinaan di mana banyak bangunan baru didirikan menggantikan bangunan yang lama.  Di dalam peringkat pertama pada tahun 1972 hingga 1974, projek dan bangunan yang telah disiapkan termasuklah Madrasah Pangkalan, Cawangan Pelajaran, Pusat Perubatan, Mes Pegawai Waren dan Sarjan serta woksyop (hangar) untuk helikopter. Bagi peringkat pembinaan yang ke-dua bermula pada tahun 1974, di antara projek-projek yang telah disiapkan ialah Skuadron Bekalan, Kompleks Kenderaan Bermotor dan Bangunan Makmal Pengujian Minyak Kapalterbang.  Di dalam peringkat ke-tiga yang bermula  dalam tahun 1975 pula, beberapa lagi bangunan telah disiapkan iaitu termasuk No 7 Skn, Markas Pangkalan dan Bangunan SAR.  Bangunan Pergerakan Udara yang baru juga telah disiapkan dalam peringkat ini bagi memenuhi keperluan perkhidmatan pesawat C-130 yang mula dilancarkan pada 1 Oktober 1976.

          Sejajar dengan bertambahnya tugas-tugas yang dijalankan dan juga pentingnya kedudukan Pangkalan ini sendiri, maka Pangkalan TUDM Kuching telah diperbesarkan lagi, termasuklah usaha memiliki sepenuhnya tanah tapak Pangkalan yang sebelum ini adalah kepunyaan Jabatan Penerbangan Awam Sarawak dan pangkalan ini hanya menumpang sementara waktu saja.  Selain daripada itu, Pangkalan ini telah mengambil alih bangunan terminal lapangan terbang Kuching yang lama apabila bangunan terminal yang baru telah siap dibina.  Di antara projek-projek pembinaan dan pembangunan yang telah dibina ialah sebuah lagi hangar untuk kerja-kerja kejuruteraan, meluaskan kawasan meletak kapalterbang dan juga mendirikan blok tempat kediaman dan mengadakan padang permainan untuk anggota-anggota pangkalan.

            Pada tahun 2004, dengan pelancaran projek pembangunan semula Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching oleh Kementerian Pengangkutan Malaysia, Pangkalan Udara Kuching turut terlibat dengan projek penjajaran semula dengan peruntukan berjumlah RM 118.9 juta di mana bangunan-bangunan TUDM yang berhampiran dengan landasan terbang terpaksa diruntuhkan bagi memberi laluan pembinaan landasan dan kawasan pemakiran pesawat yang lebih lebar dan luas.  Di antara bangunan-bangunan yang telah diruntuhkan dan dibina semula dalam projek ini adalah Skuadron 331, Stor Senjata, Skn 105 Probos, Pusat Perubatan, Markas Pangkalan, Terminal Pergerakan Udara dan Orang Kenamaan, Hangar No 7 Skn dan Cawang Kejuruteraan termasuk Bangunan Woksyop dan Bilik Mengecat, Cawang Operasi, Cabang BOMBA, Cawang Materiel dan Pusat Bahanapi, Kelab dan Mes Ahli Udara, Mes Sjn dan 1 Blok penginapan, 3 Blok Kpl ke bawah dan Bangunan kantin, dobi dan kedai gunting rambut.  Bangunan lama yang masih bertahan adalah Hangar No 1 Skn, empat Blok Kediaman Sjn dan Kpl ke bawah dan Skn 105 Probos.  Projek penjajaran ini telah siap dan mula diduduki pada 14 Mei 2011. Bangunan, hangar dan pejabat yang terdapat di Pangkalan Udara Kuching telah berwajah baru dan merupakan salah satu Pangkalan Udara yang termoden dan lengkap di Malaysia, ditambah berhadapan dengan Kompleks Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching yang serba moden dan tersergam indah.

         TUDM Kuching pada mulanya tiada diperuntukkan dengan rumah keluarga sendiri di mana pegawai dan anggota TUDM serta keluarga menumpang peruntukkan rumah keluarga di Kem Penrissen di bawah pengurusan Markas Staf Stesyen 3 Briged Infantri.  TUDM Kuching mula diperuntukkan dengan rumah keluarga apabila Kerajaan telah membeli 56 unit rumah kediaman awam teres setingkat di Taman Boulder Built di Jalan Datuk Stephen Yong, Batu Kawa pada tahun 1990 untuk diduduki oleh anggota Pegawai Tak Bertauliah Kanan (Sjn dan Flait Sjn).  Malangnya pada tahun 2003 dan 2004, Taman tersebut telah dilanda banjir yang teruk mengakibatkan peruntukan yang tinggi untuk membaiki dan kerugian ratusan ribu ringgit perabut TUDM dan persendirian.  Oleh kerana itu, pada tahun 2004 apabila berlaku banjir teruk kali yang ke-dua, Kerajaan mengambil keputusan untuk memindahkan semua anggota TUDM di taman tersebut ke lokasi perumahan yang telah dibeli mulai pada tahun 2005 iaitu di Batu Kawa.  Rumah TUDM di taman tersebut telah dikosongkan dan semua rumah keluarga terbiar  kerana Kerajaan tidak mampu untuk menyelenggara kerosakan yang teruk dialami dan menunggu tindakan pelupusan oleh pihak Kementerian Pertahanan.

          Taman perumahan awam kedua yang dibeli oleh Kerajaan untuk anggota TUDM (Sjn dan Flait Sjn) merupakan kompleks perumahan apartmen 3 Blok berjumlah 90 unit bertempat di Batu Kawa, Kuching yang mula diduduki pada tahun 2005. Perumahan awam ini lengkap dengan surau, tadika dan pondok keselamatan.  Seterusnya, pada tahun 2008 pangkalan ini mengorak langkah setapak lagi dalam meningkatkan tahap kebajikan kepada anggota di mana Kerajaan telah membina 330 unit rumah keluarga pelbagai kelas untuk pegawai dan anggota bawahan TUDM di Batu 10½, Jalan Serian-Kuching iaitu projek perumahan Angkatan Tentera khas untuk anggota TUDM yang lengkap dengan bangunan surau, pusat komuniti (tadika, rumah BAKAT dan kedai keluarga), dewan serbaguna berserta gelanggang badminton, pondok pengawal, padang permainan kanak-kanak, padang bola dan gelanggang bola keranjang.

HAL-HAL LAIN

         Semenjak Pangkalan TUDM Kuching ini ditubuhkan dalam tahun 1967, ramai orang-orang kenamaan dan juga pegawai kanan tentera dari Negara-negara asing yang telah melawat ke Pangkalan ini.

       DYMM Sultan Selangor (Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah) selaku GP Capt (Kolonel) Kehormat TUDM telah melawat ke Pangkalan ini sebanyak 3 kali.  Lawatan kali pertama ialah pada 8 September 1970 di mana baginda telah membuka dengan rasminya bangunan Mes Pegawai Pangkalan ini.  Pada 30 April 1976, Baginda telah melakukan lawatan kali ke-dua dan sempat juga merasmikan pembukaan Bangunan Markas Pangkalan yang baru siap dibina dalam bulan Mac 1976.  Kali ke-tiga Baginda Sultan Selangor melawat Pangkalan ini ialah pada 22 Mei 1979 di mana turut berangkat ialah DYMM Tengku Ampuan.  Pada hari tersebut DYMM Tengku Ampuan telah diraikan oleh Kelab Keluarga Pangkalan (PERISAU) dan sebelum itu Baginda telah membuka dengan rasminya Bangunan TADIKA Pangkalan.

        Sejak ditubuhkan selama 12 tahun, Pangkalan ini tidak mengalami sebarang kemalangan udara, namun pada 25 Mac 1979, kemalangan udara yang pertama telah berlaku di mana salah sebuah daripada pesawat Allouette III yang sedang menjalankan tugas telah jatuh terhempas dan mengorbankan dua orang anggota iaitu Juruterbangnya, Lt (U) Tengku Mahadzir bin Tengku Mokhtar, berumur 24 tahun dan Kuartermaster pesawat, Sjn Ismail bin Sulaiman, berumur 31 tahun.   Tarikh tersebut telah menjadi sejarah dan tidak boleh dilupakan oleh semua anggota di Pangkalan ini buat selama-lamanya.