LATIHAN OFF BASE PRE-ACCIDENT PLAN (PAP)

1 2 3
4 5 6
8 9 13
     
     

GONG KEDAK, 29 Sep 2020 - Pangkalan Udara Gong Kedak telah melaksanakan Latihan Kemalangan Pesawat Sukhoi SU-30MKM di Luar Pangkalan (Off Base Pre –Accident Plan). Latihan tahunan ini bertujuan bagi memastikan kesiapsiagaan dan langkah yang perlu diambil oleh semua pihak yang terlibat sekiranya kemalangan pesawat benar-benar berlaku serta mengenalpasti dan menambahbaik operasi menyelamat mangsa.

Pasukan Penilai yang diketuai oleh Ketua Cawang Operasi, Lt Kol Wan Mohd Firdaus bin Wan Mohd Daud TUDM, Pegawai Keselamatan Pangkalan, Mej Wan Muhammad Razlan bin Wan Abdul Razak TUDM dan Kapt Mohamad Hafiz bin Zainol Abidin TUDM telah dilantik bagi memastikan perlaksanaan latihan mengikut prosedur yang telah ditetapkan.

Turut hadir memantau perlaksanaan latihan adalah Pemangku Komander Pangkalan, Lt Kol Wan Zainal Abidin bin Wan Yaacob TUDM yang juga selaku On Scene Commander (OSC) keseluruhan latihan tersebut. Latihan telah berjalan lancar dan tamat pada jam 1430 dengan diakhiri dengan sesi taklimat balas di Wisma Perwira PUGK bagi tujuan pembelajaran dan penambahbaikan kepada prosedur semasa.