PERASMIAN EKSESAIS TACTICAL OPERATION SIRI 1/2022 (EKS TACOP 1/22)

1 2 3
4 5 6

 

SUBANG, 10 Mac 2022 – Komander Pangkalan Udara Subang, Brig Jen Omar bin Hj Dawami TUDM telah menyempurnakan Perasmian Eksesais Tactical Operation Siri 1/2022 (EKS TACOP 1/22) yang diadakan di Bangunan Pergerakan Udara, Pangkalan Udara Subang.

Eks TACOP 1/22 adalah eksesais dwi tahunan bagi melengkapkan kompetensi anak kapal “Air Mobility” TUDM yang dilaksanakan secara Field Training Exercise (FTX). Eksesais ini bermula pada 8 hingga 19 Mac 2022 di kawasan pengguguran (Drop Zone) yang telah digazetkan melibatkan pesawat pengangkut dan pesawat helikopter yang akan beroperasi dari Pangkalan Udara Kuantan dan Pangkalan Udara Gong Kedak.

7 8 9

 

Eksesais ini dilaksanakan bertujuan untuk meningkatkan “competency” dan “proficiency” Roles Qualification (RQ) anak kapal “Fix Wing Air Mobility” dan pesawat EC 725 AP serta anggota Seksyen Hantara Udara (SHU) berdasarkan keperluan Markas Pemerintahan Operasi Udara (MPOU). Eksesais pada kali ini turut melibatkan pasukan khas ATM seperti Grup Gerak Khas (GGK) dan Pasukan Khas Udara (PASKAU) di samping penyertaan Pasukan Elit TDM dari 10 Briged PARA.

Di dalam tempoh eksesais ini, orang ramai juga dinasihatkan agar tidak gusar atau panik sekiranya melibat pesawat terbang rendah. Eksesais ini dilaksanakan bagi menentukan tahap kesiagaan yang tinggi semua aset aset yang terlibat pada sebilang masa.

#EksesaisTACOP1/22
#TenteraUdaraDirajaMalaysia
#SentiasaDiAngkasaRaya