LAWATAN DAN PEMERIKSAAN TAHUNAN MPPLU KE INSMAT TUDM KINRARA

1 2 3
7 9

 

INSMAT, 1 Dis 21– Lawatan dan Pemeriksaan Tahunan MPPLU ke INSMAT TUDM Kinrara telah dilaksanakan mulai 1 Dis 21 hingga 3 Dis 21. Barisan Pemeriksa yang diketuai oleh Brig Jen Abdul Halim bin Othman TUDM, Ketua Staf MPPLU telah diberikan taklimat oleh Pegawai Memerintah INSMAT TUDM Kinrara, Lt Kol Omar Zai bin Abas TUDM semasa sesi pembukaan. Antara pengisian semasa lawatan dan pemeriksaan adalah melawat Galeri Bahan Letupan, Aircaft Mockup, Litar Memandu 4X4 dan Dewan Makan Wisma Ahli Udara.

Pemeriksaan ini adalah bertujuan untuk memastikan tahap keselamatan dan kesiapsiagaan setiap unit Latihan sentiasa berada di tahap yang telah ditetapkan oleh pucuk pimpinan tertinggi TUDM agar kekurangan dan kelemahan dapat dikenal pasti dan segera diperbetulkan.

Lawatan dan Pemeriksaan Tahunan MPPLU telah diakhiri dengan Taklimat Balas Pemeriksaan Tahunan Panglima Pendidikan dan Latihan Udara pada 3 Dis 21 yang telah disampaikan oleh Panglima Pendidikan dan Latihan Udara, Mej Jen Mohd Shahada bin Ismail TUDM kepada pihak INSMAT berkenaan beberapa teguran dan cadangan penambahbaikan yang boleh diambil di masa hadapan.