MAJLIS PENUTUP FIC SIRI 58/20 DAN TFIC SIRI 44/20 SERTA PEMBUKAAN FIC SIRI 59/21 DAN TFIC SIRI 45/21 KOLEJ TENTERA UDARA

DSC 0033 resize DSC 0052 resize DSC 0056 resize DSC 0058 resize

 

 

ALOR SETAR, 5 Mei 2021 – Institut Latihan Instruktur Terbang (ILIT), Kolej Tentera Udara (KTU) telah mengadakan majlis penutup Flying Instructor Course Siri 58/20 dan Tactical Flying Instructor Course Siri 44/20 serta majlis pembukaan Flying Instructor Course Siri 59/21 serta Tactical Flying Instructor Course Siri 45/21.

Majlis tersebut telah diadakan di Dewan Taming Sari dan disempurnakan dengan penyampaian sijil serta piala bagi penuntut kursus terbaik mengikut kategori oleh Panglima Operasi Udara, Lt Jen Dato’ Hj Mohammad Salleh bin Hj Osman TUDM dengan mematuhi SOP yang telah ditetapkan.

Antara piala yang telah disampaikan adalah Piala Akademik Terbaik, disandang oleh Kdr Ahmad Hariff bin Aluwi TLDM, Piala Sayap Kaku Terbaik, disandang oleh Kapt Pnb Lucky Chandra TNI-AU, merupakan penuntut kursus dari Indonesia. Dan akhir sekali, Piala Sayap Putar Terbaik disandang oleh Mej Mohd Zawawi bin Marzuke TUDM.

Turut hadir, adalah Mej Jen Mohd Shahada bin Ismail TUDM, Panglima Pendidikan dan Latihan Udara, Brig Jen Masro bin Kaliwon TUDM, Komandan Kolej Tentera Udara, Lt Kol Saravanasennan a/l R. Veerasennan TUDM, Pegawai Memerintah ILIT serta barisan pegawai kanan dan staf kolej bagi memeriahkan lagi majlis tersebut.

Pada sebelah malam pula, Panglima Operasi Udara, Lt Jen Dato’ Hj Mohammad Salleh bin Hj Osman TUDM telah hadir pada majlis berbuka puasa bersama warga KTU di Surau Al-Iman sempena Sambutan Majlis Kesyukuran dan Tahlil Panglima Tentera Udara.