TUDM RANGKUL KEJUARAAN PERTANDINGAN AKHIR RAGBI 15 SEBELAH ANTARA PERKHIDMATAN ATM DI MAJLIS PENUTUP KARNIVAL SUKAN ANTARA PERKHIDMATAN ATM TAHUN 2022

1 2 3
4 5 6

 

SUBANG, 25 Mac 22 – Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) akhirnya menjuarai Pertandingan Akhir Ragbi 15 Sebelah Antara Perkhidmatan ATM tahun 2022. Perlawanan kemuncak ini berlangsung sebelum Majlis Penutup Karnival Sukan Angkatan Tentera Malaysia Tahun 2022 yang menyaksikan perlawanan di antara Pasukan Ragbi TUDM menentang Pasukan Ragbi Tentera Darat Malaysia (TDM) bertempat di Stadium Ragbi, Pangkalan Udara Subang.

Dalam perlawanan yang sengit ini menyaksikan Pasukan Ragbi TDM mendahului Pasukan Ragbi TUDM. Namun pada minit akhir perlawanan yang penuh debaran ini, Pasukan Ragbi TUDM telah berjaya mengejar mata dan menumpaskan Pasukan Pasukan Ragbi TDM dengan perlawanan yang berkesudahan 18-20 sekaligus dinobatkan sebagai juara.

Karnival Sukan Antara Perkhidmatan Angkatan Tentera Malaysia yang dianjurkan kali ini melibatkan tiga (3) acara sukan yang dipertandingkan bermula 21 hingga 25 Mac 2022. Antara acara yang dipertandingkan ialah Hoki Padang Lelaki dan Wanita yang diadakan di Pangkalan Udara Sendayan serta Petanque, Ragbi 10 Sebelah dan Ragbi 15 Sebelah yang dilaksanakan di Pangkalan Udara Subang.

7 8 9
10 11 12

 

Setelah selesai perlawanan akhir ragbi, majlis penyampaian hadiah kepada semua pemenang telah disempurnakan oleh Panglima Angkatan Tentera, Jen Tan Sri Dato’ Sri Hj Affendi bin Buang TUDM selaku Penaung MSAT yang diiringi oleh Panglima Tentera Udara, Jen Dato’ Sri Mohd Asghar Khan bin Goriman Khan TUDM selaku Penaung LSTUDM. Turut hadir di perlawanan akhir kejohanan ini ialah Ketua Staf Markas Angkatan Tentera Malaysia merangkap Pengerusi JKK MSAT, Lt Jen Datuk Mohd Zakaria bin Hj Yadi; Timbalan Panglima Tentera Darat , Lt Jen Datuk Seri Mohammad bin Ab Rahman; Panglima Operasi Udara, Lt Jen Dato’ Indera Muhamad Norazlan bin Aris TUDM; Panglima Pendidikan dan Latihan Udara, Lt Jen Dato’ Mohd Shahada bin Ismail TUDM; Pengerusi JKKLS TUDM, Mej Jen Dato’ Zainal bin Abdul Manaf TUDM serta Komander Pangkalan PU Subang, Brig Jen Omar bin Hj Dawami TUDM.

Keputusan penuh Kejohanan Ragbi Antara Perkhidmatan ATM Tahun 2022 adalah seperti berikut:

Pertandingan Ragbi bagi kategori 15 Sebelah:

Johan: TUDM
Naib Johan: TDM
Pemain Terbaik
Perlawanan: Kpl U Rostam bin Tugiman – TUDM
Pemain Harapan : Craftmen Muhamad Zuhaili – TDM
Penjaring Terbanyak : Lt Amirul bin Sani TUDM – TUDM

Pertandingan Ragbi bagi kategori 10 Sebelah:

Johan: TLDM
Naib Johan: TDM
Pemain Terbaik
Perlawanan: LK I PAP Muhammad Soffuan bin Sa’idin – TLDM
Pemain Harapan : Craftmen Juandi bin Janeh – TDM
Penjaring Terbanyak : Craftmen Wan Muhammad Fikri bin Saiful Nizam – TDM

13 14 15

 

Dengan berakhirnya pertandingan pada karnival kali ini, tiga (3) objektif penganjuran karnival iaitu mewujudkan semangat kesukanan dan daya juang yang tinggi di antara para pemain, memilih pemain-pemain lelaki dan wanita yang berpotensi untuk mewakili ATM di peringkat kebangsaan dan antarabangsa serta mencungkil bakat-bakat baharu untuk diketengahkan di peringkat ATM telah dapat dicapai dan berjalan lancar.

Syabas dan tahniah diucapkan kepada pemenang serta para peserta pertandingan dan semua pihak yang terlibat dalam menjayakan Karnival Sukan Antara Perkhidmatan ATM pada kali ini. Menang dan kalah merupakan adat pertandingan,namun semangat kesukanan di kalangan para peserta menjadi perkara penting dan dihargai. Tahniah juga kepada Pangkalan Udara Subang yang telah dilantik sebagai hos penganjuran karnival dan Pangkalan Udara Sendayan yang turut menyediakan bantuan logistik bagi menjayakan karnival ini.