LATIHAN TEMPATAN PSSTUDM DAN PALAPES UDARA UNISZA 2021

IMG 20210418 WA0004 IMG 20210418 WA0005

 

GONG BADAK, 17 Apr 21 - Unit PALAPES Udara UNIVERSITI SULTAN ZAINAL ABIDIN (UniSZA) dengan kerjasama Pangkalan Udara Gong Kedak telah menganjurkan syarahan yang berkaitan Kuasa Udara (Air Power Doctrin) bertempat di Dewan Auditorium, UniSZA Kampus Gong Badak hari ini sempena pelaksanaan Latihan Tempatan Pegawai Sukarela PSSTUDM dan Pegawai Kadet PALAPES Udara UniSZA Siri 2 bagi tahun 2021 bermula dari 2 Apr 21 hingga 1 Mei 21. Seramai 93 orang Pegawai Kadet PALAPES Udara UniSZA telah terlibat dalam latihan kali ini.

Sesi Syarahan dimulakan oleh Komander Pangkalan Udara Gong Kedak Kol Wan Azwan Azwari bin Wan Ali TUDM, sebagai penceramah pertama dan diteruskan lagi oleh 3 x Juruterbang dari No 12 Skuadron yang iaitu Mej Nik Mohd Suhazly bin Nik Shamsudin TUDM, Mej Noor Azuan bin Abdullah Halim TUDM, dan Mej Mohd Jamil bin Awang TUDM. Modul syarahan adalah merangkumi RMAF Organization, No 12 Sqn's Roles and Function, Evolution of Air Power dan Aerospace Role and Missions.

Program hari ini diakhiri dengan majlis berbuka puasa bersama pengurusan Universiti yg dihadiri oleh Profesor Dr Mohd Afandi bin Salleh, Timbalan Naib Canselor UniSZA.