MESYUARAT JAWATANKUASA KERJA OPERASI DAN LATIHAN (J2K OPLAT) TLDM/TUDM SIRI 27/20

1 2 3
4 5 5
7 8 9

 

PERAK, 27 Okt 2020 – Ketua Staf Markas Pemerintahan Operasi Udara (MPOU), Mej Jen Felix Gonsalvez S/O S.Alexander TUDM bersama Panglima Armada Barat, Laksma Yusnee bin Mokhtar telah mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Kerja Operasi dan Latihan (J2K OPLAT) TLDM/TUDM Siri 27/20 yang diadakan di Bilik Mesyuarat Intan Ballroom, Hotel The Orient Star, Lumut, Perak. Mesyuarat siri kali ini, TLDM telah menjadi tuan rumah mengikut penggiliran.

Mesyuarat ini diadakan bertujuan untuk mengkoordinasikan dan membincangkan perkara serta penyelesaian masalah berkaitan operasi, eksesais dan latihan antara TUDM dan TLDM. Selain itu, mesyuarat ini juga bertujuan untuk memperhalusi sebarang cadangan atau agenda bagi diangkat ke Mesyuarat J2K OPLAT akan datang. Antara perkara utama yang dibincangkan adalah perancangan Eksesais ANGSA di antara TUDM dan TLDM yang akan dilaksanakan semula mulai tahun 2021. Eksesais ANGSA merupakan platform terbaik bagi kedua-dua perkhidmatan ini mempertingkat dan menambahbaik aspek kecekapan operasi, eksesais, latihan serta kerjasama secara holistik dengan berpandukan kepada doktrin-doktrin semasa yang telah dikemaskinikan.

TUDM dan TLDM merupakan dua entiti ATM yang penting di dalam mengawasi dan memastikan kedaulatan maritim negara sentiasa terpelihara serta bebas daripada sebarang bentuk ancaman ketenteraan dan bukan ketenteraan yang berdomainkan maritim.

Terdahulu, Ketua Staf MPOU telah membuat kunjungan hormat kepada Panglima Armada Barat bertempat di Markas Pemerintahan Armada Barat bagi bertukar buah fikiran serta perbincangan tertutup mengenai operasi semasa di antara TUDM dan TLDM. Delegasi TUDM terdiri daripada pegawai-pegawai kanan TUDM dari MPOU dan MTU yang terlibat secara langsung di dalam pelaksanaan operasi, eksesais dan latihan. Adalah diharapkan segala keputusan bersama yang dicapai semasa mesyuarat tersebut akan dapat diterjemahkan ke dalam bentuk kejayaan pelaksanaanya kelak.