LAWATAN RASMI PANGLIMA TENTERA UDARA KE PANGKALAN UDARA KUCHING

1 2 3
4 5 6

 

KUCHING, 24 Jan 22 - Panglima Tentera Udara, Jen Tan Sri Ackbal bin Hj Abdul Samad TUDM telah mengadakan lawatan rasmi ke PU Kuching hari ini. Lawatan rasmi ini turut disertai isteri Panglima Tentera Udara iaitu Puan Sri Norainy binti Shahar Alam merangkap Pengerusi Jemaah Tertinggi BAKAT Udara (JTBU). Ketibaan Panglima Tentera Udara bersama delegasi telah disambut oleh Panglima Wilayah Udara 2 (PANGWILUD 2), Mej Jen Dato' Hj Shamsudin bin Kassim TUDM dan isteri, Datin Rashidah binti Musa bersama-sama Komander Pangkalan, Kol Mohammad Jafri bin Suboh TUDM dan isteri, Puan Zubaidah binti Zahri selaku Pengerusi BAKAT Udara PU Kuching serta kumpulan eksekutif pangkalan.

Di dalam rangka lawatannya, Panglima Tentera Udara dan delegasi telah melawat ke No.1 Skn dengan disambut oleh Pegawai Memerintah No . 1 Skn, Lt Kol Syed Faisal bin Abdul Kadir TUDM. Lawatan kali ini adalah bagi melihat perkembangan skuadron dan kesiagaan aset dan anggota di No.1 Skn. Panglima Tentera Udara turut merasmikan auditorium skuadron yang baru siap dinaik taraf dan diberi nama Auditorium Cekal Kenyalang. Kerja-kerja menaik taraf Auditorium ini merupakan salah satu perancangan untuk menyediakan fasiliti dan persekitaran kerja yang lebih baik bersempena pengoperasian pesawat CN235-MSA yang akan diterima dalam masa yang terdekat.

7 8 9
10 12 13

 

Meneruskan rangka lawatan, Panglima Tentera Udara telah ke No.7 Skn dan disambut oleh Pegawai Memerintah No. 7 Skn, Mej Mohd Izwandi bin Ibrahim TUDM. Beliau turut melihat pameran dan taklimat berkenaan pesawat Nuri di Hangar No. 7 Skn Selain itu, beliau melihat Nuri Engine Preservation yang merupakan long term storage untuk enjin berkenaan. Beliau meluangkan masa menyantuni dan beramah mesra bersama warga No.7 Skn sebelum mengakhiri lawatan kerja beliau di Pangkalan Udara Kuching.

Dalam masa yang sama,berlangsung lawatan Pengerusi JTBU ke Rumah BAKAT PU Kuching oleh Pengerusi Jemaah Tertinggi BAKAT Udara, Puan Sri Norainy binti Shahar Alam. Puan Sri Norainy dan delegasi disajikan dengan pameran kraftangan disini . Beliau turut menyantuni dan beramah mesra bersama ahli BAKAT Udara PU Kuching di sampin melihat produk-produk kraftangan yang dipamerkan yang antaranya juga hasil PKS.

14 15 16
17 18  19

 

Turut serta mengiringi Panglima Tentera Udara adalah Panglima Operasi Udara, Lt Jen Dato' Indera Hj Mohammad Salleh bin Hj Osman TUDM; Mantan Asisten Ketua Staf Kejuruteraan, Mej Jen Dato' Ir Razip bin A. Samad TUDM; Asisten Ketua Staf Materiel, Mej Jen Dato' Zainal bin Abdul Manaf TUDM; Asisten Ketua Staf Tadbir, Brig Jen Dato' Hj Mohd Suhaimi bin Hj Sahri TUDM; Ketua Pengarah Sekretariat, Brig Jen Dato' Hanafiah bin Hj Abdul Manaf TUDM serta pegawai-pegawai kanan TUDM yang turut disertai isteri bagi lawatan BAKAT Udara.