PERBARISAN BULANAN KOMANDAN KOLEJ TENTERA UDARA

DSC 0123 resize DSC 0130 2 resize DSC 0083 resize
DSC 0027 resize DSC 0077 resize DSC 0130 resize

 

ALOR SETAR, 16 Mac 22 – Kolej Tentera Udara telah melaksanakan Perbarisan Bulanan Komandan KTU bagi bulan Mac 2022 yang diadakan di Padang Kawad KTU melibatkan semua pegawai, anggota LLP dan kakitangan awam yang bertugas di KTU.

Semasa perbarisan berlangsung turut diadakan Majlis Penyampaian Hadiah Pertandingan Kempen Keselamatan Peringkat Kolej, Maljis Pemakaian Pangkat serta Penyampaian Sijil Khidmat Terpuji.

Kolej Tentera Udara telah menganjurkan Minggu Keselamatan Kolej yang bertemakan “SAFE, SUSTAIN, SUCCESS” bagi memastikan budaya keselamatan sentiasa diterapkan dan menjadi wacana kehidupan warga KTU. Terdapat tiga pertandingan yang telah dipertandingkan iaitu Pertandingan Sudut Keselamatan, Pertandingan Digital Poster dan Pertandingan Video Keselamatan.

Pertandingan ini telah diadili oleh Pegawai Keselamatan Pangkalan dan dibantu oleh Pegawai Keselamatan AIROD Sdn. Bhd. serta Pegawai Keselamatan Gading Kasturi Sdn. Bhd. dan penilaian akhir telah dinilai oleh Komandan KTU. Tempat pertama bagi Pertandingan Sudut Keselamatan telah dimenangi oleh ILIT manakala tempat kedua dimenangi oleh Cawangan Tadbir dan tempat ketiga dimenangi oleh Cawangan Kejuruteraan.

Bagi Pertandingan Digital Poster, tempat pertama telah disandang oleh Mej Adam bin Othman TUDM dari ILIT manakala tempat kedua pula disandang oleh FSjn Hasbullah bin Ismail dari Cawangan Kejuruteraan dan tempat ketiga disandang oleh Lt Mohd Farouq bin Asrudin TUDM dari Cawangan Kejuruteraan.

Pertandingan Video Keselamatan pula telah dimenangi oleh ILIT bagi tempat pertama manakala ITAS ditempat kedua dan tempat ketiga dimenangi oleh SLP. Pertandingan sempena Minggu Keselamatan Kolej ini akan terus dipupuk dan dipertingkatkan lagi bagi mewujudkan sikap mengambil berat dan sentiasa mempraktikkan keselamatan walau dimana berada.

Sementara itu, Komandan KTU, Brig Jen Ramli bin Mohd Abd Jabar TUDM turut menyempurnakan Majlis Penyampaian Sijil Khidmat Terpuji kepada Encik Mohd Rosli bin Ayub yang merupakan kakitangan awam dari Pejabat Skn 222 HANDAU di atas kecekapan beliau melaporkan kejadian letupan kecil di tiang lektrik di Stor Rangsum pada 23 Februari 2022 lalu Komadan KTU turut menyempurnakan pemakaian pangkat kepada 10 orang anggota LLP.

Syabas dan tahniah diucapkan kepada semua pemenang. Tahniah juga diucapkan kepada semua anggota yang telah dinaikkan pangkat serta yang telah menerima penghargaan pada perbarisan pagi ini.