PROGRAM CERAMAH ZAKAT PERINGKAT PANGKALAN UDARA KUCHING

DSC 0043 1 DSC 0093 DSC 0099 1

 

KUCHING, 16 Mei 23 – Pangkalan Udara Kuching dengan berkolaborasi bersama Tabung Baitulmal Sarawak telah menganjurkan Program Ceramah Zakat Peringkat Pangkalan yang diadakan di Surau Al-Jahirah Pangkalan melibatkan seramai 200 orang pegawai, anggota LLP dan staf awam terdiri daripada Skuadron, Cawangan dan Pejabat Tadbir Awam.

Ceramah zakat ini telah disampaikan oleh Ustaz Haji Fadlillah Abdullah@Matteus Naong iaitu Ketua Unit Perhubungan Awam Tabung Baitulmal Sarawak.

Dalam ceramah ini, hadirin telah diterangkan berkaitan kepentingan berzakat dalam kehidupan kerana ia adalah cara untuk menyucikan harta yang diperolehi. Hadirin turut dijelaskan secara praktikal cara pengiraan zakat pendapatan bagi setiap individu. Antara objektif yang telah dicapai dalam program ini adalah, pegawai dan anggota LLP dapat membezakan jenis-jenis zakat yang terdapat dalam syariat Islam serta dapat memahami kadar nisab dan haul bagi kewajipan zakat.

Program ini diakhiri dengan penyampaian cenderahati yang disampaikan oleh Pegawai Eksekutif Pangkalan, Lt Kol Muhammad Amir bin Abdullah TUDM kepada penceramah jemputan.