JENAZAH ALLAHYARHAM LT KOL MOHD ROSDI TUDM SELAMAT DISEMADIKAN

1 2 3
4 5 6
7 8 9

 

PASIR PUTEH, 15 Dis 21 - Warga Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) menerima khabar duka dengan berita kembali ke Rahmatullah Allahyarham Lt Kol Mohd Rosdi bin Che Mohd Nasir TUDM pada pagi hari ini. Allahyarham telah menghembuskan nafas terakhir di Hospital Serdang akibat mengidap kanser hati. Jenazah Allahyarham telah diuruskan oleh pihak Markas Tentera Udara bersama pihak pengurusan Masjid Khalid Al-Walid Kementerian Pertahanan.

Panglima Tentera Udara, Jen Tan Sri Ackbal bin Hj Abdul Samad TUDM; Timbalan Panglima Tentera Udara, Lt Jen Dato’ Sri Mohd Asghar Khan bin Goriman Khan TUDM; Panglima Operasi Udara, Lt Jen Dato’ Indera Hj Mohammad Salleh bin Hj Osman TUDM antara yang hadir memberikan penghormatan terakhir ketika urusan pengurusan jenazah disempurnakan serta turut sama solat jenazah bersama-sama jemaah yang lain. Panglima Tentera Udara turut menyantuni isteri Allahyarham, Puan Rasidah binti Che Deris dan anak-anak Allahyarham serta menyampaikan ucapan takziah, menyerahkan bendera TUDM sebagai menzahirkan penghargaan TUDM khususnya di atas segala jasa bakti yang dicurahkan sepanjang perkhidmatan dan sumbangan kebajikan.

Jenazah Allahyarham kemudiannya dibawa ke Pangkalan Udara Subang dan solat jenazah dilaksanakan di Masjid Al-Muhajirin Pangkalan Udara Subang sebelum diterbangkan menaiki pesawat C130H untuk urusan pengebumian. Allahyarham disemadikan di kampung kelahiran di Tanah Perkuburan Islam FELCRA Teratak Batu, Pasir Puteh, Kelantan dan di samping itu turut memberikan peluang khususnya kepada ahli keluarga untuk menatap dan memberikan penghormatan terakhir. Pihak Pangkalan Udara Gong Kedak telah sedia membantu bagi urusan pengebumian sebaik jenazah Allahyarham tiba dan turut diberikan penghormatan secara tradisi ketenteraan.

Salam Takziah daripada seluruh warga TUDM kepada keluarga Allahyarham Lt Kol Mohd Rosdi bin Che Mohd Nasir TUDM. Semoga diberikan ketabahan, kekuatan jiwa serta kesabaran menerima ujian kehilangan ahli keluarga dan semoga roh Allahyarham dicucuri rahmat oleh Allah SWT dan ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman, beramal soleh dan ahli syurga. Al-Fatihah.