PERBARISAN TAHUNAN PUTERA MAKTAB TENTERA DIRAJA TAHUN 2021

1 2 3
4 5 6SUNGAI BESI, 2 April 22 - Timbalan Panglima Tentera Udara, Lt Jen Dato' Indera Hj Mohammad Salleh bin Hj Osman TUDM mewakili Panglima Tentera Udara telah hadir menyaksikan Perbarisan Tahunan Putera Maktab Tentera Diraja tahun 2021 di Padang Kawad MTD, Kem Perdana Sungai Besi, Kuala Lumpur hari ini. Perbarisan pada pagi ini telah disempurnakan oleh Panglima Angkatan Tentera, Jen Tan Sri Dato' Sri Hj Affendi bin Buang TUDM yang menerima tabik hormat dan menyampaikan anugerah.

7 8 9
10 11 12

 

Perbarisan ini melibatkan keseluruhan seramai 480 Putera MTD yang terdiri daripada 223 Putera Tingkatan 5 dan 257 Putera Tingkatan 4. Ia merupakan tradisi diamalkan bagi meraikan penuntut MTD yang turut dikenali sebagai ‘Putera’ ataupun ‘Boy’ terutama 223 orang penuntut tingkatan 5 yang berjaya menamatkan pengajian. MTD merupakan sebuah institusi pendidikan peringkat menengah yang amat berbeza, berbanding dengan sekolah-sekolah yang lain. Berdasarkan penerapan silibus akademik yang dinamik disokong dengan modul ketenteraan yang holistik, para Putera MTD telah dan akan terus didedahkan dengan persekitaran pembelajaran yang optimum dan ideal. Berpegang dengan cogan kata ’BERKHIDMAT MEMIMPIN’ atau "SERVE TO LEAD", MTD akan terus memainkan peranannya dalam melahirkan bakal pemimpin ulung di Malaysia meliputi pelbagai bidang dan sektor.

13 15 14
16 17 18

 

Semasa perbarisan ini, Panglima Angkatan Tentera turut menyampaikan anugerah kepada penerima. Anugerah Piala Kompeni Komandan telah disandang oleh Kompeni Golf yang diketuai oleh Mej Shahfizal bin Khairudin dan Sarjan Mejar Kompeni ialah FSjn Rafian bin Rapalee. Anugerah Pengarah Pengajian disandang oleh Pegawai Rendah Muda (PRM) Nu'man Hadif bin Ahmad Aezuddin manakala Anugerah Komandan disandang oleh Pegawai Rendah Kanan (PRK) Qarin Loqman bin Safriza dan Anugerah Menteri Pertahanan pula disandang oleh Pegawai Rendah Kanan (PRK) Mohd Jasim bin Abdul Aziz.

Turut hadir sempena perbarisan ini adalah Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan, Dato’ Sri Muez bin Abd Aziz; Panglima Tentera Darat, Jen Tan Sri Dato' Seri Zamrose bin Mohd Zain; Panglima Tentera Laut, Laksamana Tan Sri Mohd Reza bin Mohd Sany dan Komandan Maktab Tentera Diraja, Brig Jen Dato’ Mohd Shaifuddin Bin Mohd Shariff TUDM.

Sekalung Tahniah diucapkan kepada semua Putera MTD tahun 2021 yang telah sempurna menamatkan pengajian dan Selamat Maju Jaya.